Förra veckan så startade jag upp min skulpturvecka. Verkligen superkul! Jag har skulpterat i keramik som ska brännas, och i två olika plastilina leror som ska användas som prototyper till formtagning och gjutning i betong. Plus Super sculpey lera. Så man kan säga att veckan har varit lite av ett test i olika egenskaper för leror. De två plastilina lerorna jag valt är den Italienska leran och Chavant lera, och utav dem så skapades dessa två damer.

Dessa leror torkar ej och går att återanvända, vilket är en fördel.

IMG_2282

Den italienska leran till vänster och Chavant leran till höger. Jag valde den mjukare varianten av den Italienska leran, vilket nog var ett misstag av mig för den är väldigt mjuk, och man behöver bara nudda den lite med fingrarna för att det ska bli märken. Så det är tungan rätt i mun! Blir spännande att se om jag överhuvudtaget lyckas med att lägga på silikon för att göra formen.. Av chavantleran, som är den lite rödaktigare, så valde jag också den mjuka varianten (den finns i tre olika hårdheter) och där vart det bättre. Den är inta alls lika mjuk som den Italienska och riktigt bra att skulptera skarpa detaljer med om man så vill. Båda lerorna tycker jag dock har varit lite svåra att få släta med vatten och pensel, som man enkelt gör med keramikleran.

I keramiklera (jag har använt lergodslera) så kom dessa damer till, som ska bli burkar med lock 🙂

IMG_2277

Keramikleran har hittills varit min absoluta favoritlera, men de två tidigare nämnda har vissa fördelar när man ska skulptera detaljer, plus att de går att återanvända, så de knappar in 🙂

Keramikleran  dock är lätt att få slät och fin och är väldigt följsam. Enda nackdelen är ju förstås torktiden :-/ Och att den måste brännas i keramikugn, vilket jag inte äger än, så jag får hysa in mig lite här och där hos snälla keramiker.

Till slut så har jag även provat att skulptera i väldigt små skalor (som ska bli smycken) då har jag använt mig av Super sculpey lera. Riktigt bra lera om man ska skulptera riktigt smått. Mjuk och följsam, lätt att göra detaljer och även att få slät. Den går även att bränna i hushållsugn om man vill ha sin skulptur beständig.

IMG_2286 copy

Här är en snabbt gjord liten dam som jag ännu inte har lagt ner någon tid på att få slät i ansiktet. Men det går fort.

Så på svaret om vilken som är bäst då? Ja, alla leror är ju bra så sitt sätt beroende på vad man vill med sin lera. Det bästa är nog att prova sig fram, vad som passar dig. Om du blir sugen på att prova någon av dessa leror så rekommenderar jag att du handlar den här hos Kinn.com som har ett riktigt bra utbud av det mesta inom konst & hantverk, och är väldigt duktiga att svarar på frågor 🙂
Jag handlar det mesta av mitt arbetsmaterial där.

Nu ska jag fortsätta att skulptera med mina leror 🙂

Ha det bra så länge! Tjingeling!

 

Pin It on Pinterest

Share This